21.11.11

Flinka fingrar :O)

***
Denna höst har vi äntligen fått kurs i vävning i byn! Ca 35 år sedan senast! Gamla skolan, som stått tom några år efter skolsammanslagningar, har blivit renoverad till en del, så slöjdsalen i nedre våningen stod tom ... åt oss ;) På första bilden sätts den första vävstolen upp!

Nästan alla vävstolar, sammanlagt tio st, är äldre vävstolar från förra generationers kvinnor! Men de är fortfarande gångbara! Här har satts tydliga spår ....


Nu är mycket gå gång ... här sätt en stor matta upp. Det kräver en del damers kraft .. :O) I andra vävstolar förbereder vi mattor, löpare, halsdukar och mycket annat! Återkommer säkert till det senare!Flinka fingrar ... en del har vävt tidigare, men det finns de som är nybörjare också ;0)


Här är en robust matta påbörjad!


Denna tomtebild får representera första julmarknaden jag varit på, Bennäs i lördags! "Grannen" med sitt bord FULLT med välgjorda tomtenissar och deras fruar!! I går, söndag, besökte vi Hantverksmässan i Tammerfors! Den är otroligt stor och sevärd, borde varit där minst två dagar! Men nu gäller det vävkursen ....

Ha en bra dag alla !!6 kommentarer:

Annelis hantverk sa...

Så roligt det skulle vara att få vara med och väva, längesen sist!
Julmarknaden och hantverksmässan var verkligen två fina dagar och en fröjd för ögat!
Njut av dagen!

Janne i Fagerlia sa...

Så koselig at dere har kommet i gang med veving. Viktig å ta vare på gamle tradisjoner, og ingenting er som en hjemmvevd matte på gulvet. På mitt arbeidsrom har jeg en matte min farmor har vevet.

Annika sa...

Vad mysigt och trevligt med vävningen.
Jag har ett svagt minne av vävstugan i Norrnäs där min mormor vävde massor, massor. Sen vävde hon hemma också, men absolut mest i vävstugan...
Härligt och roligt.
Kram!!

Gunilla sa...

Det är så roligt att väva, jag har en vävstol uppställd här hemma som min mamma har vävt i så den är gammal.Fungerar ypperligt.
Nu är den tom för att jag kan inte ha någon varp i den , för jag har dagbarn i den livliga åldern så jag får vänta med att sätta upp någon väv.

Julmarknaden ser jag framemot till helgen, det ger ju lite julstämmning.

Ha det gott
Gunilla

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det ser så roligt ut och väva, och tänk och få bestämma vilka färger man vill ha på mattan. Tack för snögubbe-tipset också.
Kramar
AnnaMaria

Lyckoslanten sa...

Så fint att det sker där i skolan! Så ska det va'! ♥